Wat is microdosing?

Microdosing is een fascinerende en groeiende trend die steeds meer aandacht krijgt in de samenleving. In de media en op internet vertellen gebruikers enthousiaste verhalen over hun positieve en ‘helende’ ervaringen. Ook vanuit wetenschappelijke kringen is er belangstelling voor microdosing. In dit artikel gaan we dieper in op wat microdoseren precies is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Updated 24/04/2024, leestijd ca. 6 minuten

‘Helen’ met psychedelica, zonder te trippen

Microdosing betekent het periodiek innemen van een minimale hoeveelheid psychedelica, zoals truffels, magic mushrooms of LSD. De dosering, meestal 5 tot 10% van een volle dosis, is hierbij zo afgemeten dat je wél profiteert van de voordelen, maar er verder niets van merkt. Je gaat er dus niet van trippen of hallucineren.

Microdosing is daardoor uitermate geschikt voor gebruik in het dagelijkse leven.

Het doel van microdosing is om de voordelen en helende krachten van psychedelica te ervaren, zonder de intensiteit van een volledige dosis. Dus zonder te ‘trippen’.

Mensen die microdoseren ervaren vaak meer mentale en fysieke energie, een verbeterde concentratie (focus), meer creativiteit en een beter vermogen om problemen op te lossen en taken uit te voeren. Verder rapporteren gebruikers een positieve invloed op hun humeur (vrolijker zijn), meer mentale weerbaarheid, een verbeterd emotioneel welzijn, minder angst– en depressieve gevoelens, beter kunnen slapen en meer verbondenheid met anderen.

Een ander belangrijk voordeel wat wordt genoemd is een verbetering van cognitieve functies: waarneming, aandacht, geheugen, taalgebruik en vaardigheden.

Microdoseren gaat vaak hand in hand met persoonlijke transformatie en kan je ondersteunen bij het bereiken van een evenwichtiger leven. Het kan je helpen om je bewustwordingsproces te versnellen, je ‘healing’ te maximaliseren en de leiding te nemen over je eigen leven.

Deze effecten zijn subtiel en bouwen zich na verloop van tijd op.

Microvibes microdoseren 1P-LSD (back)

Microdosing, een groeiende trend

Door de overvloed aan informatie over microdoseren die online beschikbaar is, en de positieve en enthousiaste verhalen van gebruikers, vinden steeds meer mensen de weg naar deze wonderlijke middelen.

Het aanbod aan ‘paddo grow kits’, truffels en andere psychedelica is overweldigend. Op internet, maar ook bij de smartshop om de hoek vind je een indrukwekkend assortiment. Het aanbod van ceremonies, waarbij je onder begeleiding een volle dosis van een psychedelicum consumeert (ayahuasca, truffels, enzovoorts) is in de afgelopen 5-10 jaar explosief gestegen.

Microdosing begon zo rond het jaar 2000 bekender te worden, maar kwam pas echt onder de aandacht toen Dr. James Fadiman, een bekende psycholoog en onderzoeker, in 2011 het boek “The Psychedelic Explorer’s Guide” publiceerde. In dit boek wordt microdosing beschreven als een zeer effectieve methode om de voordelen van psychedelica te verkennen, zonder te trippen of hallucineren.

Met de opkomst van internet en social media is het bewustzijn rondom microdosing enorm gegroeid. Mensen begonnen hun persoonlijke ervaringen te delen, waardoor het fenomeen zich snel verspreidde. De interesse nam verder toe toen tech-ondernemers uit Silicon Valley openlijk begonnen te praten over het gebruik van microdosing om hun creativiteit en productiviteit te bevorderen.

Deze combinatie van wetenschappelijke aandacht, online discussies en publieke figuren die hun ervaringen deelden, heeft bijgedragen aan de populariteit en acceptatie van microdosing.

In de video’s hieronder meer over de positieve resultaten die met microdosing worden bereikt.

Wat is microdosing, of microdoseren

Waarom gaan mensen microdoseren?

Mensen microdoseren om uiteenlopende redenen, variërend van nieuwsgierigheid, zelfontplooiing, een behoefte aan meer energie, creativiteit en focus tot het verminderen van angsten, stress, depressie, slaapproblemen, ADHD, pijn, mentale of fysieke klachten.

Soms starten mensen met microdosing omdat ze met een verslaving willen stoppen (bijv. roken of overmatig eten/drinken), of als zelfmedicatie bij een burn-out of overspannenheid. Ook nieuwsgierigheid is een veelgehoorde reden.

De meest genoemde redenen zijn:

1
Meer energie, focus en creativiteit. Verbeterde productiviteit.
2
Verbetering van emotioneel welzijn. Vermindering van angst en depressie.
3
Zelfontplooiing, persoonlijke groei en bewustzijnsverruiming.
4
Meer openheid en een gevoel van verbinding met anderen. 
5
Rust in het hoofd. Beter kunnen slapen. 

We willen benadrukken dat microdosing geen wondermiddel is dat voor iedereen werkt. Iedere persoon reageert er anders op. De door gebruikers genoemde voordelen zijn geen ‘claim’ of garantie en doen zich niet bij iedereen voor.

Met welke middelen kun je microdoseren?

De meestgebruikte middelen voor microdosing zijn truffels, paddo’s en LSD. Het verschil tussen paddo’s en truffels is niet zo groot. Er zitten dezelfde werkzame stoffen in. Toch zijn paddo’s bij wet verboden (tenzij zelf gekweekt en voor eigen gebruik), terwijl truffels legaal zijn. Het bezit, de handel in – en productie van LSD is in Nederland verboden.

Er bestaan tegenwoordig ook volkomen legale varianten van klassieke psychedelica die net zo krachtig zijn als het origineel, maar die niet verboden zijn. Deze stoffen worden ook wel legal highs of nieuwe psychoactieve stoffen genoemd. Het zijn de bekende psychedelica, die een klein beetje zijn aangepast door scheikundigen. Hierdoor ontstaan stoffen die qua werking gelijk of nagenoeg gelijk zijn aan het origineel, maar die door hun afwijkende samenstelling niet onder de Opiumwet vallen (en dus daarom legaal zijn).

1P-LSD, een variant van LSD, is een voorbeeld van zo’n legal high.

(tekst gaat hieronder verder)

1P-LSD microdosing spray

Haal meer uit jezelf!

Ben je er klaar voor? Start dan nu met microdoseren.

Onze 1P-LSD Microdosing Kits bestaan uit een sprayflesje (10ml) met 200mcg of 400mcg 1P-LSD, een handleiding en een bewaarzakje waarin je het sprayflesje afgesloten kunt opbergen. Het flesje bevat 200 sprays met 1mcg (normaal) of 2mcg (sterk) 1P-LSD per spray.

Met één flesje kun je 2 tot 3 maanden microdoseren.

Wat is 1P-LSD?

1P-LSD is LSD met een kleine toevoeging (1P, 1-Propionyl). Wanneer je 1P-LSD inneemt doet het aanvankelijk niets. Het lichaam moet eerst de 1P (1-Propionyl) afbreken; wat overblijft is zuivere LSD die zijn werk kan gaan doen. 1P-LSD werkt verder precies hetzelfde als LSD, al duurt het volgens sommigen ietsje langer voordat het op gang komt.

Microdoseren met 1P-LSD is een positieve, verrassende en helende ervaring. Meer zin in het leven hebben, meer verbondenheid voelen, minder depressief, meer energie, creativiteit en focus zijn veelgehoorde reacties van microdosers.  Maar ook op diepere lagen doet 1P-LSD zijn werk. Het kan ondersteunen bij het stoppen met een verslaving, het kan je helpen om meer inzicht in jezelf of een situatie te krijgen en om slechte of schadelijke gewoonten en patronen los te laten.

1P-LSD valt onder de Warenwet. Omdat er geen onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico’s van 1P-LSD, mogen we het niet aanbieden voor consumptie. Vandaar dat je op de producten van Microvibes de tekst ‘niet geschikt voor consumptie’ en ‘uitsluitend voor onderzoek’ aantreft.

Afbeelding: je lichaam zet 1P-LSD om naar LSD

Waarom microdoseren met 1P-LSD?

LSD is de ‘nummer 1 keuze’ van veel microdosers. Het is het psychedelicum waar de microdosing-hype mee begon.

LSD wordt door de meeste mensen als krachtiger, grondiger en dieper ervaren dan paddo’s of truffels. LSD werkt veel langer, 8-12 uur in plaats van 4-6 uur. Ook is het doseren met LSD veel gemakkelijker. Bij een paddo of truffel weet je eigenlijk nooit hoeveel werkzame stof erin zit. Bij LSD is de sterkte altijd hetzelfde, waardoor je kunt vertrouwen op de hoeveelheid die je neemt.

Microdoseren met 1P-LSD is een spannende, helende en bovenal zachte reis naar zelfverbetering. Een reis met prachtige inzichten, die je dichter bij jezelf én bij de wereld om je heen brengt. Een reis die je van je hoofd naar je hart brengt.

In onze webshop vind je 1P-LSD microdosing kits. 1P-LSD is hetzelfde als LSD, maar dan met een kleine toevoeging. Het is net zo krachtig en werkt precies zoals het origineel.

Microdoseren met 1P-LSD doe je maximaal 1x per 3 dagen. Een typische ‘microdose’-dosis ligt tussen de 5 en de 20 microgram (een microgram is één-miljoenste gram). Afhankelijk van de hoeveelheid waarmee wordt ge-microdosed, kunnen de effecten worden versterkt of juist wat worden getemperd, totdat de perfecte dosis is gevonden (ook wel de ‘sweetspot’ genoemd). Gemiddeld nemen mensen 12 microgram.

Microdoseren met onze Microdosing Kits is heel gemakkelijk. Je krijgt de 1P-LSD geleverd in een handig sprayflesje waarmee je zeer nauwkeurig kunt doseren. Het flesje bevat 200 sprays van 1 microgram 1P-LSD (of 2mcg als je de extra sterke spray gebruikt). Dit is voldoende voor een volledig microdosingtraject van 2 tot 3 maanden.

Veelgestelde vragen

 • Wat is microdosing (microdoseren)?

  Microdosing (of, microdoseren) is het periodiek innemen van een minimale hoeveelheid psychedelica, zoals LSD, truffels of paddo’s. De dosering, meestal 5 tot 10% van een volle dosis, is hierbij zo afgemeten dat je wél profiteert van de voordelen, maar er verder niets van merkt. Je gaat er dus niet van trippen of hallucineren.

  Het doel van microdosing is om de voordelen en helende krachten van psychedelica te ervaren, zonder de intensiteit van een volledige dosis.

  Lees ook:
  Wat is microdosing?

 • Hoe is microdosing ontstaan?

  Microdoseren begon zo rond het jaar 2000 aan bekendheid te winnen en raakte in een stroomversnelling toen Dr. James Fadiman, een bekende psycholoog en onderzoeker, die zijn boek “The Psychedelic Explorer’s Guide” in 2011 publiceerde. In dit boek wordt microdosing beschreven als een zeer effectieve methode om de voordelen van psychedelica te verkennen, zonder te trippen of hallucineren.

  Met de opkomst van internet en social media is de bekendheid van microdosing enorm gegroeid. Mensen begonnen hun ervaringsverhalen te delen, waardoor microdosing zich verspreidde. De interesse nam verder toe toen tech-ondernemers uit Silicon Valley openlijk begonnen te praten over het gebruik van microdosing om hun creativiteit en productiviteit te bevorderen.

  Deze combinatie van wetenschappelijke aandacht, online discussies en publieke figuren die hun ervaringen deelden, heeft bijgedragen aan de populariteit van microdosing en het gebruik van psychedelica verder genormaliseerd.

  Lees ook:
  Microdoseren met psychedelica

 • Waarom gaan mensen microdoseren?

  Microdoseren met psychedelica wordt om verschillende redenen gedaan, zoals nieuwsgierigheid, persoonlijke groei, meer energie, creativiteit en focus tot het aanpakken van stress, depressie, slaapproblemen, ADHD, pijn, mentale of fysieke klachten.

  Soms starten mensen met microdosing omdat ze met een verslaving willen stoppen (bijv. roken of overmatig eten/drinken), of als zelfmedicatie bij een burn-out of overspannenheid.

  Lees ook:
  Wat zijn de voordelen van microdoseren

 • Wat zijn de voordelen van microdosing?

  We hebben hieronder de meest genoemde voordelen die microdosers ervaren voor je op een rij gezet. We moeten hierbij benadrukken dat microdosing geen wondermiddel is dat voor iedereen werkt.

  Alhoewel de lijst met voordelen met de uiterste zorg is samengesteld, zijn de door gebruikers genoemde voordelen geen ‘claim’ of garantie en doen zich niet bij iedereen voor. Iedere persoon reageert anders op psychedelica!

  1). Microdoseren geeft energie, het verbetert je alertheid en vitaliteit. De meeste microdosers rapporteren een verhoogde productiviteit en betere prestaties.

  2). Microdoseren met psychedelica opent deuren naar nieuwe denkpatronen en perspectieven, waardoor creatieve en probleemoplossende vaardigheden tot bloei kunnen komen.

  3). Microdoseren verbetert je focus. Je kunt je beter en langer concentreren, je komt sneller in de ‘flow’ van het moment en raakt minder snel afgeleid.

  4). Een veelbesproken effect van microdoseren is de verbetering van emotioneel welzijn. Veel gebruikers ervaren een beter humeur, minder depressieve klachten, minder angsten en stress.

  5). Microdosing helpt om je bewustwordingsproces te versnellen en de leiding te nemen over je eigen leven. Psychedelica laten je vanaf een afstand naar jezelf kijken, waardoor je jezelf objectiever en zonder oordeel of emotie waarneemt.

  6). Microdosing biedt voor sommige mensen een oplossing bij slaapproblemen. Het effect bij slaapproblemen is veelzijdig. Microdosing kan helpen om je te kalmeren, zodat je minder angst voelt. Het vermindert vaak piekeren en negatieve gedachten.

  Verder rapporteren gebruikers ook:
  - Ondersteunend bij het stoppen met verslavingen (eten, drinken, roken)
  - Verbeterde zintuiglijke waarneming (zien, ruiken, horen, voelen, proeven)
  - Vermindering premenstrueel syndroom (PMS)
  - Vermindering van pijn
  - Vermindering van clusterhoofdpijn
  - Sommige mensen die last hebben van stotteren melden een verbetering

  Lees ook:
  Wat zijn de voordelen van microdoseren

 • Met welke middelen kun je microdoseren?

  De meestgebruikte middelen voor microdosing zijn LSD, paddo's en truffels. Het verschil tussen paddo’s en truffels is niet zo groot. In paddo’s en truffels zitten dezelfde werkzame stoffen (psilocybine en psilocine). Toch zijn paddo’s bij wet verboden (tenzij zelf gekweekt en voor eigen gebruik), terwijl truffels volkomen legaal zijn. Het bezit, de handel in – en productie van LSD is in Nederland verboden.

  Soms microdoseren mensen met Mescaline (San Pedro of Peyote), Iboga, Caapi en andere psychedelica.

  Maar, er zijn tegenwoordig ook volkomen legale psychedelica die net zo krachtig zijn als de hierboven genoemde stoffen en uitermate geschikt om mee te microdoseren. Deze stoffen worden ook wel Legal Highs of Nieuwe Psychoactieve Stoffen genoemd. Het zijn klassieke psychedelica die een klein beetje zijn aangepast door scheikundigen. Hierdoor ontstaan stoffen die qua werking gelijk of nagenoeg gelijk zijn aan het origineel, maar die niet onder de Opiumwet vallen. 1P-LSD is een voorbeeld van een Nieuwe Psychoactieve Stof.

  Lees ook:
  Wat is 1P-LSD?
  Wat is microdoseren?
  Microdosing gids

 • Wat is LSD?

  Lysergeenzuurdi-ethylamide (C20H25N3O), ook wel bekend als LSD-25 , is een organische verbinding met een hallucinogene werking. De stof werd in 1938 voor het eerst gesynthetiseerd door de Zwitser Albert Hofmann uit de ergotalkaloïden van de graanschimmel moederkoren.

  LSD is een afkorting van het Duitse woord Lysergsäure-diäthylamid. In het Nederlands wordt dit vertaald als lysergeenzuurdi-ethylamide.

  Een bijzondere eigenschap van LSD is dat het al bij het innemen van heel kleine hoeveelheden (25 microgram - 25-miljoenste gram) psychoactieve effecten vertoont. In de 20e eeuw werd LSD wereldwijd gebruikt door psychiaters om geestesziektes zoals psychosen (bijvoorbeeld schizofrenie) te behandelen.

  De populariteit van lsd bereikte een hoogtepunt in de jaren zestig en daalde snel nadat de drug eerst op nationale schaal en vervolgens in 1971 door de Verenigde Naties werd gecriminaliseerd. In de 21e eeuw is de belangstelling voor de microdosering en therapeutische toepassing van lsd gestegen.

  LSD werd in 2009 door onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geclassificeerd als een relatief onschadelijke drug; verslaving of een overdosis is vrijwel onmogelijk en de risico's beperken zich voornamelijk tot de kans op een zeer onaangename bad trip, wat door een goede voorbereiding (set en setting) voorkomen kan worden.

  LSD wordt afgeraden voor personen met (aanleg voor) psychiatrische stoornissen en tijdens de zwangerschap.

  Lees ook:
  Wat is 1P-LSD?
  Is microdoseren met psychedelica veilig?
  Mogelijke bijwerkingen
  Hoe psychedelica verboden werden

 • Wat is psilocybine?

  Psilocybine en psilocine zijn stoffen die voorkomen in paddo's (magic mushrooms) en sommige soorten truffels. Psilocybine veroorzaakt geestverruimende effecten. De effecten zijn bij iedereen anders, maar vaak komen hallucinaties voor en heeft het invloed op je stemming en je gedachten. Vaak is het effect positief, maar soms ook niet. Dan is er sprake van een “bad trip”.

  De werking van psilocybine en psilocine houdt zo’n 4 tot 6 uur aan.

 • Wat is het verschil tussen 1P-LSD en LSD?

  1P-LSD is LSD met een kleine toevoeging (1P, 1-Propionyl). Het wordt ook wel een ‘pro-drug’ genoemd. Wanneer je 1P-LSD inneemt doet het aanvankelijk niets. Het lichaam moet eerst de 1P (1-Propionyl) afbreken; wat daarna overblijft is zuivere LSD die zijn werk kan gaan doen. 1P-LSD werkt verder precies hetzelfde als LSD, maar het duurt ietsje langer voordat het op gang komt (max. half uurtje).

  1P-LSD valt onder de Warenwet. Omdat er geen onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico’s van 1P-LSD, mogen we het niet aanbieden voor consumptie. Vandaar dat je op de producten van Microvibes de tekst ‘niet geschikt voor consumptie’ en ‘uitsluitend voor onderzoek’ aantreft.

 • Wat is het verschil tussen 1P-LSD en psilocybine (paddo's en truffels)?

  De verschillen tussen (1P)LSD en psilocybine (paddo's, truffels) zijn als volgt:

  - (1P)LSD behoort tot de familie van lysergamides, psilocybine behoort tot de tryptamines familie
  - (1P)LSD werk veel langer dan psilocybine. Het effect van een microdosis (1P)LSD kan tot wel 8-12 uur duren, psilocybine 4-6 uur
  - (1P)LSD is één van de krachtigste psychedelica die er bestaan. Een dosis wordt in één-miljoenste van een gram aangeduid!

  Sommige mensen reageren gevoeliger op (1P)LSD dan anderen. De threshold (de drempelwaarde waar het psychedelische effect duidelijk merkbaar begint te worden) varieert per persoon en ligt tussen de 5 en 50 microgram.

  Gemiddeld nemen mensen 10-12 microgram om te microdoseren.

  Ook kunnen mensen op verschillende tijdstippen anders reageren op een gelijke doseringen. Microdosers hebben het vaak over een toename in creativiteit, energie, probleemoplossend vermogen en focus. Maar dit blijft natuurlijk een subjectieve ervaring. Net als andere psychedelica versterkt (1P)LSD emoties en gevoelens. Zo kan het zijn dat je creativiteit naar boven komt als je met kunst of muziek aan de slag gaat, maar als je er bijvoorbeeld voor kiest om een goed gesprek te hebben met één van je naasten zal er meer nadruk liggen op connectie, reflectie of emoties.

  (1P)LSD werkt op zowel de dopamine- als op de serotonine-receptoren.
  Psilocybine werkt voornamelijk op de serotonine-receptoren.

  Paddo’s en truffels veroorzaken soms lichte misselijkheid. 
  (1P)LSD doet dat zelden tot nooit.

  Paddo’s en truffels veroorzaken bij sommige mensen vermoeidheid.
  (1P)LSD geeft juist meer energie.

 • Is microdoseren met 1P-LSD en psilocybine (paddo's, truffels) legaal?

  In de meeste landen zijn LSD,  paddo’s en truffels verboden. Microdoseren met deze middelen, ook al is het in nog zulke kleine hoeveelheden, valt ook onder dit verbod. Maar in Nederland wordt er gelukkig iets relaxter omgegaan met het verbod op psychedelica en zijn er ruime mogelijkheden om met zowel LSD, paddo’s als truffels (in de vorm van 1P-LSD, een Nieuwe Psychoactieve Stof) te microdoseren.

  In Nederland is het kweken van je eigen paddo's (voor eigen gebruik) toegestaan en zijn truffels legaal. Hoe het in andere landen zit vind je in deze tabel.

  Lees ook:
  Is microdosing legaal?

 • Is microdoseren met 1P-LSD en psilocybine (paddo's, truffels) veilig?

  De twee psychoactieve stoffen die meestal worden gebruikt voor microdosen, LSD en Psilocybine (paddo’s of truffels), zijn niet giftig voor het menselijk lichaam en veroorzaken geen lichamelijke of geestelijke afhankelijkheid (verslaving).

  Vanuit dit oogpunt is het dus niet gevaarlijk om met enige regelmaat kleine doseringen van deze stoffen tot je te nemen.

  Maar: heb je last van psychische aandoeningen zoals psychoses, een bipolaire stoornis, schizofrenie, een depressie of een angststoornis? Gebruik dan nooit LSD, paddo’s of andere psychoactieve stoffen om te microdosen. LSD en Psilocybine kunnen deze psychische problemen serieus verergeren, ondanks dat psychedelische middelen ook gebruikt worden om deze aandoeningen te behandelen.

  Heb je last van mentale klachten maar wil je toch gaan microdoseren?
  Raadpleeg dan altijd eerst je huisarts of een therapeut.

  Lees ook:
  Is microdoseren met psychedelica veilig?

 • Met welk psychedelicum kan ik het beste microdoseren?

  Welk middel het beste is voor welk doel, individu of situatie hangt van meerdere factoren af. We noemen er hieronder een paar.

  - Je persoonlijke voorkeur
  - Jouw energieniveau
  - Doel of intentie waarmee je wilt gaan microdoseren
  - Een medisch doel zoals, ADHD/ADD, migraïne, clusterhoofdpijn, depressie, burn-out, PMS
  - Wel of niet microdosen in combinatie met medicijnen

  Als je niet weet wat het beste bij jou past, doe dan wat onderzoek online. Op Youtube, op fora en andere kanalen vind je een overvloed aan ervaringsverhalen en praktische informatie.

  Lees ook
  Microdosing gids

 • Wat is het verschil tussen 1P-LSD zegels, pellets en spray?

  Het enige verschil zit in de wijze waarop je het inneemt. De spray is het meest nauwkeurig. De pellets zijn alleen handig als je weet dat 10mcg jouw ideale dosis is, en de zegels het goedkoopst.

Privacy voorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze via uw browser informatie opslaan van specifieke diensten, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.
× Contact Beschikbaar op SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday