Wat zijn psychedelica?

Psychedelica zijn stoffen die je bewustzijn veranderen. Ze kunnen een sterke invloed hebben op je gevoel en waarneming en kunnen (bij een volle dosis) zorgen voor hallucinogene effecten en andere zintuiglijke reacties. Psychedelica worden ook wel hallucinogenen, tripmiddelen of geestverruimende middelen genoemd.

Updated 09/03/2024, leestijd ca. 6 minuten

‘De geest zichtbaar maken’

Psychedelica, wanneer genomen in hoge dosis, veroorzaken hallucinaties, veranderde waarneming van tijd en ruimte en een sterk gevoel van verbondenheid met de omgeving, mensen, dieren en natuur. Enkele bekende voorbeelden van psychedelica zijn LSD (lyserginezuurdi-ethylamide), psilocybine (magic mushrooms), mescaline (gevonden in cactussen, zoals peyote en san pedro) en DMT (dimethyltryptamine), dat voorkomt in bepaalde planten en in psychedelische brouwsels zoals ayahuasca.

Het woord psychedelica is een samentrekking van de Griekse woorden ‘psyche’ en ‘deloun’, wat letterlijk vertaald ‘de geest zichtbaar maken’ betekent.

Microvibes microdoseren 1P-LSD (back)

Geschiedenis van psychedelica

Het gebruik van psychedelica is al zo oud als de mensheid zelf. Sterker nog, volgens de ‘Stoned Ape Theory’ van Terrence en Dennis McKenna, hebben de voorouders van de mens hoogstwaarschijnlijk al magic mushrooms (paddo’s) en andere bewustzijnsverruimende middelen geconsumeerd die ze in het wild tegenkwamen. Dit zou volgens de theorie de evolutie van onze hersenen en intelligentie hebben bevorderd.

Traditionele psychedelica zoals magic mushrooms, ayahuasca en cactus worden al duizenden jaren gebruikt. Hun historie gaat ver terug en overspant culturen uit de hele wereld. Psychedelica stonden in alle tijden in hoog aanzien en meestal werden ze gezien als sacramenten, en werden toegepast binnen healing-rituelen en/of een spiritueel kader.

In de moderne geschiedenis staan vooral de jaren ’50/’60 van de vorige eeuw bekend als een tijd waarin de aandacht voor psychedelica herleefde. Omstreeks 1943 verscheen LSD (lysergeenzuurdi-ethylamide) voor het eerst op de markt. Het nieuwe middel werd al snel opgemerkt door psychologen en psychiaters, die het gingen toepassen als hulpmiddel bij traumaverwerking en andere therapieën.

In de zestiger jaren verspreide het gebruik van LSD zich onder de bevolking en kreeg het vooral bekendheid door de hippie- en vredesbewegingen (Flower power) en de vele bekende artiesten die openlijk uitkwamen voor hun gebruik (denk aan Jefferson Airplane, The Beatles, Pink Floyd).

Wat zijn psychedelica: komt onze intelligentie uit een paddenstoel?
Microvibes microdoseren 1P-LSD (back)

Hoe psychedelica verboden werden

Psychedelica werden in de zestiger jaren door de (Amerikaanse) overheid gezien als symbool van ‘de tegencultuur’. President Richard Nixon noemde LSD zelfs staatsgevaarlijk. Psychedelica werden daarna snel verboden. Toen actievoerders in Nederland (“Provo’s”) in 1966 dreigden om het koninklijk huwelijk tussen Prinses Beatrix en Claus von Amsberg te verstoren, door suikerklontjes met LSD aan politiepaarden te voeren, raakte de overheid in paniek en werd het ook in ons land snel op de Opiumlijst gezet.

Tegelijk met dit verbod werd ook al het veelbelovende onderzoek naar de mogelijkheden van psychedelische therapie gestopt. Er werden mediacampagnes opgezet om het volk bang te maken voor de risico’s van psychedelica (zie bijvoorbeeld dit filmpje en dit filmpje).

En zo zijn er talloze fabels en misverstanden ontstaan over misschien wel één van de grootste wonderen van Moeder Natuur, de psychedelica.

Opnieuw in de belangstelling

Toch heeft het verbod op psychedelica niet kunnen voorkomen dat deze helende middelen nu weer volop in de belangstelling staan. In steeds meer landen wordt het gebruik van psychedelica inmiddels weer toegestaan (zij het mondjesmaat of alleen in therapeutische setting), of zijn er plannen om deze te legaliseren.

Er wordt (ondanks het officiëel nog steeds geldende verbod) gelukkig ook weer volop onderzoek gedaan (*) naar psychedelica en de mogelijke medische- en therapeutische toepassingen ervan. De voordelen van psychedelica én de roep om legalisering zijn zo groot dat het steeds lastiger zal worden voor de overheid om het wettelijke verbod in stand te houden.

En, haast ieder onderzoek laat zien wat ervaren gebruikers al lang weten, namelijk dat psychedelica niet thuishoren in het strafrecht, maar in de medicijnkast van de dokter, op het bureau van de therapeut en in de vitrine van de smartshop.

(*) Zie UMC Utrecht – Psychedelica tegen depressies en GGZ – Psychedelica voor de behandeling van depressie, en dit filmpje over onderzoek naar de effecten van Ayahuasca bij depressies, uitgevoerd door Maastricht University. En Wereldwijde actie tegen het taboe rond psychedelica (VRT Nieuws).

Zie ook:
Legal Use of Hallucinogenic Mushrooms Begins in Oregon (New York Times)
The Complete Guide to Psychedelic Legalization (Psychedelic Invest)
Legal status of psilocybin mushrooms (Wikipedia)
Iranian Religious Authority Considers Psychedelic Medicines Halāl (Psychedelic Times)

Microdoseren met psychedelica

Microdosing betekent het periodiek consumeren van een minimale hoeveelheid psychedelica (bijv. 2x per week). De dosering is hierbij zo afgemeten dat je wél profiteert van de voordelen van het middel, maar er verder niets van merkt. Je gaat er dus niet van trippen of hallucineren.

Microdoseren met psychedelica begon zo rond het jaar 2000 aan bekendheid te winnen en raakte in een stroomversnelling toen Dr. James Fadiman, een bekende psycholoog en onderzoeker in 2011 het boek “The Psychedelic Explorer’s Guide” publiceerde. In dit boek wordt microdosing beschreven als een zeer effectieve methode om de voordelen van psychedelica te verkennen, zonder te trippen of hallucineren.

Met de opkomst van internet en social media is het bewustzijn rondom microdosing met psychedelica enorm gegroeid. Mensen begonnen hun persoonlijke ervaringen te delen, waardoor het fenomeen zich verspreidde. De interesse nam verder toe toen tech-ondernemers uit Silicon Valley openlijk begonnen te praten over het gebruik van microdosing om hun creativiteit en productiviteit te bevorderen.

Deze combinatie van wetenschappelijke aandacht, online discussies en publieke figuren die hun ervaringen deelden, heeft bijgedragen aan de populariteit van microdosing en het gebruik van psychedelica verder genormaliseerd.

Zie ook:
Wat is microdoseren?
Wat zijn de voordelen van microdoseren met psychedelica?
Microdoseren: een klein beetje psychedelica voor de concentratie (Foila)

(tekst gaat hieronder verder)

Microdoseren met 1P-LSD geeft een boost aan je welzijn. Je voelt je beter, je krijgt meer energie en een verbeterde concentratie

Haal meer uit jezelf!

Ben je er klaar voor? Start dan nu met microdoseren.

Onze 1P-LSD Microdosing Kits bestaan uit een sprayflesje (10ml) met 200mcg of 400mcg 1P-LSD, een handleiding en een bewaarzakje waarin je het sprayflesje afgesloten kunt opbergen. Het flesje bevat 200 sprays met 1mcg (normaal) of 2mcg (sterk) 1P-LSD per spray.

Met één flesje kun je 2 tot 3 maanden microdoseren.

De toekomst van psychedelica

“The Psychedelic Revolution Is Coming. Psychiatry May Never Be the Same.”

Na tientallen jaren van demonisering en criminalisering staan ​​psychedelica op het punt om hun definitieve intrede te doen in de psychiatrie, met diepgaande gevolgen voor een vakgebied dat de afgelopen decennia weinig vooruitgang heeft geboekt.

De beste universiteiten haasten zich om onderzoekscentra op te zetten, investeerders stoppen veel geld in start-ups en landen van over de hele wereld beginnen de beperkingen op psychedelica te versoepelen. De eerste stappen in (wat velen hopen) zal leiden tot de decriminalisering van psychedelica voor medisch, therapeutisch en uiteindelijk zelfs particulier gebruik.

“Er heeft een enorme verandering plaatsgevonden in de houding ten aanzien van wat nog niet zo lang geleden als marginale wetenschap werd beschouwd”, zegt Michael Pollan, wiens bestverkochte boek over psychedelica, “How to Change Your Mind”, heeft bijgedragen aan het destigmatiseren en de acceptatie van psychedelica.

Ook vanuit andere medische vakgebieden (bijv. pijnbestrijding, verslavingszorg) is er een groeiende interesse in de mogelijke toepassingen van psychedelica.

Zie ook:
The Psychedelic Revolution Is Coming. Psychiatry May Never Be the Same. (New York Times, bron)
Zorgrevolutie door psychedelica schiet wortel (Dutch Health Club)
De toekomst van tripmiddelen als medicijn. Beperkingen bij geestverruimers. (De Groene Amsterdammer)
The Future Of Psychedelics In Psychiatry: A Neurologist Explains (Forbes)
Psychedelics and the Future of Psychiatry (Psychiatric Times)
Back to the future: Psychedelic drugs in psychiatry (Harvard Medical School)

“Start-ups schieten als paddenstoelen 🙂 uit de grond, Nederland wil de boot niet missen.”

Nederland wil graag meedoen in het speelveld van psychedelica. In een brief aan de Tweede Kamer liet minister Kuipers in 2023 zelfs weten ‘een voortrekkersrol’ voor Nederland te zien: “Nederland is één van de landen die voorop lopen met onderzoek naar psychedelica.”

Het lijkt erop dat iedereen, van overheid en investeerders tot farmaceutische bedrijven en academici hun weg naar de wereld van psychedelica heeft gevonden. En omdat er nu kapitaal (investeringen) beschikbaar is en de acceptatie van psychedelica groeit, wordt er de laatste paar jaren steeds meer en beter onderzoek gedaan naar het gebruik, de risico’s en de mogelijke toepassingen van psychedelica binnen de (geestelijke) gezondheidszorg.

Zie ook:
Psychedelics startups on a long journey to consumer markets, these 5 VCs are taking the ride (TechCrunch+)
What to know about the booming psychedelics industry (Business Insider)
Accelerator For ‘Psychedelic-Adjacent’ Startups Is Part Of Holding Company Strategy (Forbes)
VC money keeps flowing into psychedelics-based mental health (Fast Company)
11 investors predict a colorful, if difficult, future for psychedelic startups (TechCrunch+)

“De opkomst van psychedelica is niet meer te stoppen.”

Ieder weekend weer maken honderden, misschien zelfs duizenden mensen in ons land kennis met de helende kracht van psychedelica. Want alleen al in Nederland zijn er talloze centra en organisaties die Ayahuascaceremonies, truffel retreats en andere vormen van begeleid gebruik van psychedelica aanbieden.

Studenten, huisvrouwen, academici en mensen van alle rangen en standen nemen regelmatig een paddenstoeltje of een beetje LSD bij het ontbijt. De media – radio, tv, kranten, tijdschriften – struikelen over elkaar heen met veelal positieve artikelen, interviews en uitzendingen over psychedelica en microdosing.

De acceptatie van psychedelica in de samenleving is enorm gegroeid en groeit door. De verwachtingen en belangen van investeerders, de medische wetenschap, farmaceuten en jonge veelbelovende start-ups zijn groot. Deze revolutie van psychedelica wordt gedragen door deze en de vele andere pioniers die zich inzetten om het wonder van de psychedelica aan de wereld te tonen.

Naar onze mening – en hoop – is deze trend niet meer te stoppen!

Tune in and join the Psychedelic Revolution!

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn psychedelica?

    Psychedelica (ook bekend als hallucinogenen) zijn een klasse psychoactieve stoffen die veranderingen in perceptie, stemming en cognitieve processen teweegbrengen. Psychedelica beïnvloeden de zintuigen en veranderen iemands denken, tijdsbesef en emoties. Ze kunnen er ook voor zorgen dat iemand gaat hallucineren: dingen zien of horen die niet bestaan ​​of vervormd zijn.

    Er zijn veel verschillende soorten psychedelica. Sommige komen van nature voor, in bomen, zaden, schimmels en bladeren. Anderen worden in laboratoria gemaakt (Nieuwe Psychoactieve Stoffen, LSD en anderen). Ze zijn er in vele vormen, waaronder in pilvorm, vloeipapier, gedroogde paddenstoelen en poeders.

     

    Drugwiel-Psychedelica-LSD-Psilocybine

    Afbeelding: het drugswiel (psychedelics)

    Veel voorkomende/gebruikte soorten psychedelica

    • LSD (Lyserginezuurdiethylamide) wordt gemaakt van een stof die voorkomt in ergot, een schimmel die rogge infecteert.
    • Psilocybine is een natuurlijk voorkomende stof die voorkomt in paddenstoelen en in veel delen van de wereld voorkomt.
    • Mescaline is afgeleid van de Mexicaanse Peyote en San Pedro-cactus en heeft vergelijkbare effecten als LSD.
    • DMT (Diemethyltryptamine) is structureel vergelijkbaar met psilocine, een alkaloïde die voorkomt in psilocybine-paddenstoelen. Het kan in het laboratorium worden gesynthetiseerd, maar is ook een natuurlijk voorkomend bestanddeel van verschillende planten.
    • 2C-B (4-Bromo-2,5-dimethoxyfenethylamine) is een psychedelisch medicijn dat voor het eerst werd gesynthetiseerd in 1974. 2C-B wordt beschouwd als zowel een psychedelisch als een mild entactogeen. ‘Entactogeen’ betekent ‘binnenin aanraken’ en is een term die door psychiaters wordt gebruikt om MDMA en aanverwante drugs te classificeren.
    • Peyote (Lophophora williamsii) is de bekendste en krachtigste psychedelische cactus, hoewel de kleinste en langzaamst groeiende. In plaats van omhoog te groeien tot een kolom, groeit het als ‘knoppen’ laag bij de grond. Het wordt al meer dan 5000 jaar door inheemse Amerikanen gebruikt

    Meer informatie

    Dit zijn nog lang niet alle psychedelica. Voor meer informatie over de (chemische-) samenstelling, ervaringsverhalen, wetgeving en dosering verwijzen we je naar de website Erowid.org - Psychoactive Plants & Drugs.
     

    Lees ook:
    Wat zijn Psychedelica?

  • Waar komt het woord 'psychedelica' vandaan en wat betekent het?

    Het woord psychedelica is een samentrekking van de Griekse woorden ‘psyche’ en ‘deloun’, wat letterlijk vertaald ‘de geest zichtbaar maken’ betekent.

    Hoewel “psychedelica” vandaag de dag de meest gebruikte naam is, zijn deze stoffen door de tijd heen ook onder veel andere namen bekend geweest. De verscheidenheid aan termen laat zien dat het scala aan effecten die psychedelica kunnen veroorzaken breed en complex is.

    Phantastica
    Een van de eerste namen was “phantastica” — bedacht in het begin van de 20e eeuw en afgeleid van dezelfde stam als “fantastisch”. Het benadrukte de visionaire en mystieke aard van psychedelics.

    Hallucinogenen
    De term “hallucinogenen” dook op in de jaren '50. Het benadrukt dat psychedelica hallucinaties kunnen opwekken (dit zijn zintuiglijke waarnemingen die niet direct gekoppeld zijn aan een externe prikkel; bijvoorbeeld, je ziet, hoort of ruikt dingen die er niet werkelijk zijn, of die de fysieke realiteit vervormen).

    Psychotomimetica
    "Psychotomimetica" betekent letterlijk "een psychose nabootsen. Een zeer beperkende term, want het benadrukt slechts één aspect van psychedelica. Het woord "psychose" roept een negatief beeld op. Hoewel psychedelica dergelijke toestanden kortstondig kunnen veroorzaken, is het gelijkstellen van de ervaring met een psychose misleidend.

    Entheogenen
    In de jaren '70 kwam het woord “Entheogenen” op, wat “het goddelijke in jezelf genereren” betekent. Dit woord benadrukt de mogelijkheid van psychedelica om spirituele, religieuze en mystieke ervaringen te produceren. Entheogenen verwijst rechtstreeks op deze ervaringen.

    Empathogenen en entactogenen
    In de jaren '80 volgde tot slot nog de termen “empathogenen” en “entactogenen”. Deze werden (worden) gebruikt om middelen zoals MDMA te beschrijven. Hoewel geen klassieke psychedelica, benadrukken ze het vermogen om een diepere verbinding met anderen te bereiken of voelen.

    Er bestaat geen perfecte term om de volle breedte van psychedelische stoffen te omvatten.

  • Wat is psilocybine?

    Psilocybine en psilocine zijn stoffen die voorkomen in paddo's (magic mushrooms) en sommige soorten truffels. Psilocybine veroorzaakt geestverruimende effecten. De effecten zijn bij iedereen anders, maar vaak komen hallucinaties voor en heeft het invloed op je stemming en je gedachten. Vaak is het effect positief, maar soms ook niet. Dan is er sprake van een “bad trip”.

    De werking van psilocybine en psilocine houdt zo’n 4 tot 6 uur aan.

  • Wat is LSD?

    Lysergeenzuurdi-ethylamide (C20H25N3O), ook wel bekend als LSD-25 , is een organische verbinding met een hallucinogene werking. De stof werd in 1938 voor het eerst gesynthetiseerd door de Zwitser Albert Hofmann uit de ergotalkaloïden van de graanschimmel moederkoren.

    LSD is een afkorting van het Duitse woord Lysergsäure-diäthylamid. In het Nederlands wordt dit vertaald als lysergeenzuurdi-ethylamide.

    Een bijzondere eigenschap van LSD is dat het al bij het innemen van heel kleine hoeveelheden (25 microgram - 25-miljoenste gram) psychoactieve effecten vertoont. In de 20e eeuw werd LSD wereldwijd gebruikt door psychiaters om geestesziektes zoals psychosen (bijvoorbeeld schizofrenie) te behandelen.

    De populariteit van lsd bereikte een hoogtepunt in de jaren zestig en daalde snel nadat de drug eerst op nationale schaal en vervolgens in 1971 door de Verenigde Naties werd gecriminaliseerd. In de 21e eeuw is de belangstelling voor de microdosering en therapeutische toepassing van lsd gestegen.

    LSD werd in 2009 door onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geclassificeerd als een relatief onschadelijke drug; verslaving of een overdosis is vrijwel onmogelijk en de risico's beperken zich voornamelijk tot de kans op een zeer onaangename bad trip, wat door een goede voorbereiding (set en setting) voorkomen kan worden.

    LSD wordt afgeraden voor personen met (aanleg voor) psychiatrische stoornissen en tijdens de zwangerschap.

    Lees ook:
    Wat is 1P-LSD?
    Is microdoseren met psychedelica veilig?
    Mogelijke bijwerkingen
    Hoe psychedelica verboden werden

  • Wat is het verschil tussen 1P-LSD en psilocybine (paddo's en truffels)?

    De verschillen tussen (1P)LSD en psilocybine (paddo's, truffels) zijn als volgt:

    - (1P)LSD behoort tot de familie van lysergamides, psilocybine behoort tot de tryptamines familie
    - (1P)LSD werk veel langer dan psilocybine. Het effect van een microdosis (1P)LSD kan tot wel 8-12 uur duren, psilocybine 4-6 uur
    - (1P)LSD is één van de krachtigste psychedelica die er bestaan. Een dosis wordt in één-miljoenste van een gram aangeduid!

    Sommige mensen reageren gevoeliger op (1P)LSD dan anderen. De threshold (de drempelwaarde waar het psychedelische effect duidelijk merkbaar begint te worden) varieert per persoon en ligt tussen de 5 en 50 microgram.

    Gemiddeld nemen mensen 10-12 microgram om te microdoseren.

    Ook kunnen mensen op verschillende tijdstippen anders reageren op een gelijke doseringen. Microdosers hebben het vaak over een toename in creativiteit, energie, probleemoplossend vermogen en focus. Maar dit blijft natuurlijk een subjectieve ervaring. Net als andere psychedelica versterkt (1P)LSD emoties en gevoelens. Zo kan het zijn dat je creativiteit naar boven komt als je met kunst of muziek aan de slag gaat, maar als je er bijvoorbeeld voor kiest om een goed gesprek te hebben met één van je naasten zal er meer nadruk liggen op connectie, reflectie of emoties.

    (1P)LSD werkt op zowel de dopamine- als op de serotonine-receptoren.
    Psilocybine werkt voornamelijk op de serotonine-receptoren.

    Paddo’s en truffels veroorzaken soms lichte misselijkheid. 
    (1P)LSD doet dat zelden tot nooit.

    Paddo’s en truffels veroorzaken bij sommige mensen vermoeidheid.
    (1P)LSD geeft juist meer energie.

  • Wat zijn "Nieuwe Psychoactieve Stoffen" (ook wel Legal Highs genoemd)?

    Er bestaan tegenwoordig volkomen legale varianten van bestaande middelen (zoals LSD) die net zo krachtig zijn als het origineel. Deze stoffen worden ook wel Legal Highs of Nieuwe Psychoactieve Stoffen genoemd.

    Het zijn klassieke psychedelica die een klein beetje zijn aangepast door scheikundigen. Hierdoor ontstaan stoffen die qua werking gelijk of nagenoeg gelijk zijn aan het origineel, maar die niet onder de Opiumwet vallen.

    1P-LSD is een voorbeeld van een Nieuwe Psychoactieve Stof waarmee veel mensen microdoseren.

    Lees ook:
    Is microdosing legaal?
    Nieuwe legale varianten van LSD

  • Is er onderzoek gedaan naar psychedelica?

    Ja, er zijn door de loop van de tijd al veel onderzoeken gedaan naar psychedelica en in het bijzonder naar LSD en psilocybine. Al kort na de ontdekking van LSD door Hofmann in 1943, stortte de medische wereld zich op het onderzoeken van psychedelica.

    De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar psychedelica.

    Zie bijvoorbeeld UMC Utrecht – Psychedelica tegen depressies en GGZ – Psychedelica voor de behandeling van depressie, en dit filmpje over onderzoek naar de effecten van Ayahuasca bij depressies, uitgevoerd door Maastricht University. En Wereldwijde actie tegen het taboe rond psychedelica (VRT Nieuws).

Privacy voorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze via uw browser informatie opslaan van specifieke diensten, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.
× Contact Beschikbaar op SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday