Is microdosing veilig?

Psychedelica worden al sinds mensenheugenis ingezet als hulpmiddel bij zelfonderzoek, voor genezing en spirituele groei. Tegenwoordig worden de voordelen van psychedelica op grote schaal erkend en starten steeds meer mensen met microdosing. Maar, is het wel veilig, en wat zijn de risico’s en bijwerkingen?

Updated 27/04/2024, leestijd ca. 5 minuten

Is microdosing met psychedelica veilig?

Is microdosing veilig? Ja, microdosing met psychedelica is voor de meeste mensen veilig. Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s bij het gebruik van psilocybine (paddos, truffels), LSD en andere psychedelica. Uit vrijwel alle onderzoeken komt naar voren dat er weinig tot geen risico bestaat voor de mentale of fysieke gezondheid en het verslavingsrisico bij deze middelen nihil is.

Bij microdosing neem je maar zeer kleine hoeveelheden, waardoor je mag aannemen dat de eventuele risico’s nog lager zijn. Mits je je aan de voorschriften en dosering houdt hoef je geen problemen te verwachten. Neem je meer dan de voorgeschreven dosis, dan neemt het risico een klein beetje toe. Hoeveel groter het risico dan wordt ligt er helemaal aan hoeveel je consumeert én met welk psychedelicum. Maar zelfs bij grote hoeveelheden is het risico nog steeds laag.

Om de risico’s en schadelijkheid van paddo’s, truffels en LSD in perspectief te zetten, vind je in de grafiek hieronder een vergelijking van deze middelen met alledaagse zaken zoals alcohol en tabak. De grafiek laat op een schaal van 0-100 zien wat het risico van ieder middel is op de gezondheid van de gebruiker en het risico op schade voor de omgeving.

Alcohol blijkt 10 tot 12 keer schadelijker dan paddo’s, truffels en LSD!
(bron: drugs harm index).

Alcohol
0%
Heroïne
0%
Cocaïne
0%
Tabak
0%
Cannabis
0%
LSD
0%
Paddo's/truffels
0%

Microdosing bij psychische problemen en zwangerschap

Een kanttekening is dat mensen met psychische stoornissen en aanleg voor bijvoorbeeld epilepsie, schizofrenie of psychoses extra voorzichtig moeten zijn wanneer ze psychedelica gebruiken (ook bij microdosing). Verder wordt het gebruik van psychedelica afgeraden in combinatie met sommige medicijnen, bij zwangerschap en bij het geven van borstvoeding.

Heb je hiermee te maken maar overweeg je toch om te gaan microdoseren, raadpleeg dan eerst je huisarts of andere professional.

Mogelijke bijwerkingen

Uit een onderzoek uit 2019 met 5000 deelnemers, geleid door de bekende psycholoog en onderzoeker Dr. James Fadiman, blijkt dat ongeveer 4% van de mensen die microdoseren bijwerkingen of nadelige effecten ervaren (bron: Might Microdosing Be Safe and Beneficial? An Initial Exploration).

De meest genoemde bijwerkingen zijn:

  • Vermoeidheid (vaak is dit loskomende vermoeidheid)
  • Omgaan met veranderingen in bewustzijn en gevoeligheid kan een uitdaging zijn
  • Lichte misselijkheid of maagklachten (bij paddo’s en truffels)
  • Lichte hoofdpijn (bij paddo’s en truffels)
  • Tinnitus (oorsuizen) kan tijdelijk erger worden
  • Mensen met kleurenblindheid melden soms het zien van lichte hallucinaties en stralen of “nabeelden”

Mensen met de diagnose bipolaire stoornis, melden dat ze wel baat bij microdosing hebben tijdens een depressieve fase, maar zouden het afraden tijdens een manische fase.

(tekst gaat hieronder verder)

Microdoseren met 1P-LSD geeft een boost aan je welzijn. Je voelt je beter, je krijgt meer energie en een verbeterde concentratie

Haal meer uit jezelf!

Ben je er klaar voor? Start dan nu met microdoseren.

Onze 1P-LSD Microdosing Kits bestaan uit een sprayflesje (10ml) met 200mcg of 400mcg 1P-LSD, een handleiding en een bewaarzakje waarin je het sprayflesje afgesloten kunt opbergen. Het flesje bevat 200 sprays met 1mcg (normaal) of 2mcg (sterk) 1P-LSD per spray.

Met één flesje kun je 2 tot 3 maanden microdoseren.

Microvibes microdoseren 1P-LSD (back)

Wisselwerking met andere middelen

Het combineren van psychedelica met andere middelen of medicijnen kan gevaarlijk zijn. Als je medicijnen gebruikt en overweegt om te gaan microdoseren, raadpleeg dan altijd eerst een huisarts of andere professional, en/of doe je eigen onderzoek.

Combinaties en de reacties die ze kunnen veroorzaken zijn onder meer:

Combinatie met amfetaminen
Amfetaminen (zoals ‘speed’) zijn stimulerende middelen. Wanneer deze worden gecombineerd met psychedelica kan dat behoorlijk gevaarlijk zijn. Mensen kunnen zich vreemd gaan gedragen en kunnen daarbij zichzelf of anderen verwonden.

Combinatie met cannabis
De combinatie van psychedelica met cannabis wordt door ervaren cannabisgebruikers als erg prettig ervaren. Ben je niet zo ervaren met cannabis, dan wordt deze combinatie afgeraden – of wees er uiterst voorzichtig mee. Het kan verwardheid en ongecontroleerd gedrag veroorzaken.

Combinatie met cocaïne
Cocaïne is een krachtig stimulerend middel. In combinatie met psychedelica kan het hallucinaties, paranoia en waanvoorstellingen veroorzaken. De gevaren zijn vergelijkbaar met die van amfetaminen.

Combinatie met alcohol
Alcohol heeft de neiging de effecten van psychedelica te verzwakken.

Combinatie met antidepressiva
Het mengen van lithium- en/of tricyclische antidepressiva met psychedelica kan in zeldzame gevallen dodelijk zijn.

Combinatie met anti-epileptica
De combinatie van psychedelica met anti-epileptica is onverstandig. Anti-epileptica hebben een dempend effect, waardoor het combineren met psychedelica onvoorspelbare en gevaarlijke gevolgen kan hebben. Verder kunnen psychedelica bij mensen die daar gevoelig voor zijn een epileptische aanval uitlokken.

Combinatie met antihypertensiva
Er is geen onderzoek gedaan naar interacties tussen psychedelica en antihypertensiva. De combinatie wordt vanwege de te verwachten negatieve effecten afgewezen.

Combinatie met antipsychotica
Als je aan psychoses lijdt, is het een slecht idee om psychedelics te gebruiken (ook microdosing).

Combinatie met pijnmedicatie
De risico’s van de combinatie van psychedelica en pijnmedicatie hangen af van de soort medicatie. Voor paracetamol en ibuprofen zijn er geen interacties bekend. Dit betekent niet dat er geen risico’s zijn. Voor zwaardere pijnmedicatie zoals oxycodon of tramadol zijn de risico’s mogelijk groter. Daarvan is bekend dat de combinatie mogelijk kan zorgen voor een verhoogde kans op een beroerte

Nooit microdoseren in combinatie met Tramadol of Lithium!

Drie wonderen op een rij: LSD, magic mushrooms en magische truffels

Microdoseren, of niet microdoseren?

Als je gezond/fit bent en geen medicijnen gebruikt, dan kun je met een gerust hart starten met microdoseren. Gebruik je wel medicijnen, raadpleeg dan indien mogelijk een arts om er zeker van te zijn dat de medicijnen die je gebruikt geen wisselwerking hebben met het middel waarmee je wilt gaan microdoseren (er is online veel informatie te vinden over dit onderwerp).

Wanneer je psychische klachten hebt, wanneer je last hebt van psychoses of een psychische stoornis, wanneer je epilepsie hebt of wanneer je onder behandeling bent, wees dan extra voorzichtig met het microdoseren van psychedelica en raadpleeg een arts, therapeut of andere professional voordat je start met microdoseren.

De gebruiker zelf is verantwoordelijk voor de eventuele nadelige gevolgen van het microdoseren.

Video’s over de risico’s van microdosing.

Veelgestelde vragen

  • Zijn psychedelica schadelijk voor de gezondheid? Wat zijn de risico's?

    Microdosing met psychedelica is voor de meeste mensen veilig.

    Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s bij het gebruik van psilocybine (paddos, truffels), LSD en andere psychedelica. Uit vrijwel alle onderzoeken komt naar voren dat er weinig tot geen risico bestaat voor de mentale of fysieke gezondheid en het verslavingsrisico bij deze middelen nihil is.

    Bij microdosing neem je maar zeer kleine hoeveelheden, waardoor je mag aannemen dat de eventuele risico’s nog lager zijn. Mits je je aan de voorschriften en dosering houdt hoef je geen problemen te verwachten.

    Neem je meer dan de voorgeschreven dosis, dan neemt het risico een klein beetje toe. Hoeveel groter het risico dan wordt ligt er helemaal aan hoeveel je consumeert én met welk psychedelicum. Maar zelfs bij grote hoeveelheden is het risico nog steeds laag.

    Lees ook:
    Is microdoseren met psychedelica veilig?

  • Ik ben gezond/fit. Kan ik dan zomaar starten met microdoseren?

    Als je gezond en fit bent en geen medicijnen gebruikt, dan kun je met een gerust hart starten met microdoseren.

    Gebruik je wel medicijnen, raadpleeg dan indien mogelijk een arts om er zeker van te zijn dat de medicijnen die je gebruikt geen wisselwerking hebben met het middel waarmee je wilt gaan microdoseren (er is online veel informatie te vinden over dit onderwerp).

    Wanneer je psychische klachten hebt, wanneer je last hebt van psychoses of een psychische stoornis, wanneer je epilepsie hebt of wanneer je onder behandeling bent, wees dan extra voorzichtig met het microdoseren van psychedelica. Raadpleeg altijd een arts, therapeut of andere professional (*) voordat je (eventueel) start met microdoseren.

    Lees ook:
    Microdoseren, of niet microdoseren?

  • Ik heb last van psychoses, schizofrenie of andere psychische klachten. Mag ik microdoseren?

    Mensen met psychische stoornissen en aanleg voor bijvoorbeeld schizofrenie of psychoses moeten extra voorzichtig zijn wanneer ze psychedelica gebruiken (ook bij microdosing!).

    Wil je toch gaan microdoseren?
    Neem dan eerst contact op met je huisarts, therapeut of andere professional voordat je start. Het gebruik van psychedelica bij genoemde klachten kan serieuze (mentale) gevolgen hebben.

    Lees ook:
    Microdosing gids
    Microdosing bij psychische klachten

  • Ik heb epilepsie. Kan ik veilig microdoseren?

    Psychedelica staan erom bekend dat ze epileptische aanvallen kunnen triggeren (dit komt echter zelden voor).

    Wil je toch gaan microdoseren?
    Neem dan eerst contact op met je huisarts of andere professional voordat je start. Het gebruik van psychedelica bij epilepsie kan serieuze gevolgen hebben.

    Lees ook:
    Microdosing gids
    Psychostimulants and Epilepsy

  • Ik heb Tinnitus. Is dit een risico bij microdosing?

    Tinnitus (oorsuizen) kan tijdelijk erger worden. Als het middel is uitgewerkt verdwijnt ook de bijwerking.
  • Kan ik pijnstillers/pijnmedicatie gebruiken als ik microdoseer?

    De risico’s van de combinatie van psychedelica en pijnmedicatie hangen af van de soort medicatie. Voor paracetamol en ibuprofen zijn er geen interacties bekend. Dit betekent niet dat er geen risico’s zijn.

    Voor zwaardere pijnmedicatie zoals oxycodon of tramadol zijn de risico’s mogelijk groter. Daarvan is bekend dat de combinatie mogelijk kan zorgen voor een verhoogde kans op een beroerte.

    Lees ook:
    Wisselwerking met andere middelen

  • Kan ik microdoseren in combinatie met andere middelen (drugs, medicijnen)?

    Het combineren van psychedelica met andere middelen of medicijnen kan gevaarlijk zijn. Als je medicijnen gebruikt en overweegt om te gaan microdoseren, raadpleeg dan altijd eerst een huisarts of andere professional, en/of doe je eigen onderzoek.

    Combinaties en de reacties die ze kunnen veroorzaken zijn onder meer:

    Combinatie met amfetaminen
    Amfetaminen (zoals ‘speed’) zijn stimulerende middelen. Wanneer deze worden gecombineerd met psychedelica kan dat behoorlijk gevaarlijk zijn. Mensen kunnen zich vreemd gaan gedragen en kunnen daarbij zichzelf of anderen verwonden.

    Combinatie met cannabis
    De combinatie van psychedelica met cannabis wordt door ervaren cannabisgebruikers als erg prettig ervaren. Ben je niet zo ervaren met cannabis, dan wordt deze combinatie afgeraden – of wees er uiterst voorzichtig mee. Het kan verwardheid en ongecontroleerd gedrag veroorzaken.

    Combinatie met cocaïne
    Cocaïne is een krachtig stimulerend middel. In combinatie met psychedelica kan het hallucinaties, paranoia en waanvoorstellingen veroorzaken. De gevaren zijn vergelijkbaar met die van amfetaminen.

    Combinatie met alcohol
    Alcohol heeft de neiging de effecten van psychedelica te verzwakken.

    Combinatie met antidepressiva
    Het mengen van lithium- en/of tricyclische antidepressiva met psychedelica kan in zeldzame gevallen dodelijk zijn.

    Combinatie met anti-epileptica
    De combinatie van psychedelica met anti-epileptica is onverstandig. Anti-epileptica hebben een dempend effect, waardoor het combineren met psychedelica onvoorspelbare en gevaarlijke gevolgen kan hebben. Verder kunnen psychedelica bij mensen die daar gevoelig voor zijn een epileptische aanval uitlokken.

    Combinatie met antihypertensiva
    Er is geen onderzoek gedaan naar interacties tussen psychedelica en antihypertensiva. De combinatie wordt vanwege de te verwachten negatieve effecten afgewezen.

    Combinatie met antipsychotica
    Als je aan psychoses lijdt, is het een slecht idee om psychedelics te gebruiken (ook microdosing).

    Combinatie met pijnmedicatie
    De risico’s van de combinatie van psychedelica en pijnmedicatie hangen af van de soort medicatie. Voor paracetamol en ibuprofen zijn er geen interacties bekend. Dit betekent niet dat er geen risico’s zijn. Voor zwaardere pijnmedicatie zoals oxycodon of tramadol zijn de risico’s mogelijk groter. Daarvan is bekend dat de combinatie mogelijk kan zorgen voor een verhoogde kans op een beroerte.

    Nooit microdoseren in combinatie met Tramadol of Lithium!

    Lees ook:
    Wisselwerking met andere middelen

  • Wat gebeurt er als ik per ongeluk een (veel) te hoge 'microdose' neem?

    Wanneer je een te hoge dosis neemt (bijvoorbeeld wanneer je bent vergeten dat je je microdose al hebt genomen en het nog een keer neemt) dan kan het gebeuren dat de effecten van het middel waarmee je microdoseert fysiek en/of mentaal merkbaar worden.

    Effecten die je dan kunt gaan voelen zijn onder meer warme/koude golven door je lichaam, lichte hallucinatie, tijdelijke verwardheid (bijvoorbeeld, eenvoudige handelingen worden ineens heel complex) en misselijkheid/vermoeidheid (bij psilocybine).

    - Lacherig worden, mentaal/fysiek opgewonden, verward en/of paranoïde, angstig, overweldigd
    - Misselijkheid (bij psilocybine), vervorming van beeld en geluid - hallucinaties en ‘trippen’
    - Euforisch, met ontzag voor de mensen en dingen om je heen
    - Plotseling emotioneel worden

    Iedereen reageert anders op psychedelica. Je ervaring wordt beïnvloed door de hoeveelheid die je consumeert, de omgeving (rustig, onrustig, vredig, enz.) en de mensen die bij je zijn. Hoe comfortabeler je je voelt, hoe beter het zal vallen. Als je in een slecht humeur bent, je zorgen maakt of depressief bent, kunnen psychedelica die gevoelens misschien versterken - vooral bij het nemen van een (onverwacht) grotere dosis.

    Om je trip af te remmen kun je het volgende doen

    - als je het warm genoeg hebt zoek dan de frisse lucht op
    - als je het koud hebt, zoek dan een warme plek op
    - vermijd drukke plekken of ga dan naar een plek waar je je het prettigst voelt 
    - een douche kan soms helpen
    - drink kruidenthee
    - hoge dosis vitamine C (2000-5000mg), en/of grapefruit

    Je kunt je trip ook stoppen met een 'downer' zoals Xanax, maar we raden dit sterk af.

    Zie ook:
    How to Stop an Acid Trip (Double Blind Mag.)

Privacy voorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze via uw browser informatie opslaan van specifieke diensten, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.