Updated 09/03/2024, leestijd ca. 6 minuten
Wat doen psychedelica met de menselijke geest?
Het eerlijke antwoord is: niemand weet het precies. De wetenschap staat eigenlijk nog maar aan het begin van de verkenning van psychedelica. Wat we al wel weten, is dat psychedelische middelen de activiteit in een heel belangrijk hersennetwerk, het standaardmodusnetwerk, verminderen.
Het standaardmodusnetwerk is betrokken bij alles wat te maken met ons zelfgevoel, met denkprocessen en zelfreflectie; het is de plek waar het ‘ego’ huist en waar je je identiteit en zelfbeeld aan ontleent. Bij mensen die lijden aan een depressie, een angststoornis, stress, burnout, adhd/add of een verslaving, is het standaardmodusnetwerk vaak verstoord en overactief.
Omdat psychedelica de activiteit van het standaardmodusnetwerk verminderen krijg je meer rust in jezelf. Piekeren, overmatig denken en diepgewortelde denkpatronen vervagen, het wordt stiller in je gedachtewereld. Je krijgt meer ruimte in je hoofd, gaat dingen ineens helderder zien, je wordt je bewuster van jezelf en het wordt makkelijker om veranderingen in je leven te manifesteren, zoals minder roken, gezonder leven, een studie op te pakken of een project af te maken.
Minder snel uit balans
Psychedelica zorgen ook voor een afname van de doorbloeding van de hypothalamus. De hypothalamus is het hersengebied dat de hormoonspiegel regelt en invloed uitoefent op humeur en stress.
Het gevolg van de verminderde doorbloeding is dat ‘dingen je minder raken‘. Je raakt minder snel uit balans, je bent minder snel geïrriteerd en je reageert positiever op situaties waar je normaal gesproken spanning of negativiteit bij ervaart.
Op hersenscans is te zien dat verschillende hersengebieden onder invloed van psychedelica beter met elkaar samenwerken en disbalans in het standaardmodusnetwerk wordt verminderd. Er ontstaan meer en andere verbindingen in de hersenen. Dit zou kunnen verklaren waarom herinneringen, emoties en gedachtes die in het normale leven ontoegankelijk zijn, ineens naar boven komen. Het voelt alsof er deurtjes worden geopend naar informatie die eerder niet zichtbaar was, of die verstopt is geraakt.
Deze effecten treden in beperkte mate op als je microdoseert.
Hoe werkt microdosing: het effect van LSD op het brein
Het verschil tussen microdosing en ‘macrodosing’
Macrodosing en microdosing zijn woorden die betrekking hebben op het consumeren van psychedelica. Macrodosering verwijst naar het innemen van een ‘normale’ dosis psychedelica, waarbij de gebruiker intense hallucinaties, euforie en vervormingen van de realiteit kan ervaren. Microdosering betekent het consumeren van een fractie van een normale dosis, meestal 5-10% van een macrodosis.
De verschillen tussen microdoseren en het consumeren van een normale (macro-)dosis:
- Bij microdosing consumeer je maar een hele kleine hoeveelheid. Je gaat niet ‘trippen’ of hallucineren en je wordt bij microdosing niet overspoeld met heftige gevoelens. Je kunt normaal functioneren en alles doen wat je normaal ook doet in je dagelijkse leven (werken, studeren, sporten, vrienden ontmoeten, enzovoorts).
- Bij het consumeren van een normale (macro-)dosis word je als het ware ‘het universum ingeschoten‘ en krijg je in korte tijd veel en soms hele diepe inzichten en informatie te verwerken. Bij microdosing komen de lessen en inzichten in een veel rustiger tempo binnen. Je krijgt meer tijd om te reflecteren op wat het middel je laat zien en voelen. Je krijgt bij microdosing meer tijd en ruimte om aan je doelen en intenties werken.
- Met macrodosing kun je dieper op reis en verder in jezelf kijken. Bij macrodosing wordt je onderbewustzijn toegankelijker en wordt het ego tijdelijk op een zijspoor gezet. De gevoelens en inzichten kunnen heftig zijn. Bij macrodosing is de kans aanwezig dat je de controle niet helemaal zelf in de hand houdt.
- Bij macrodosing heb je een tripsitter of begeleider nodig om je tijdens je reis te verzorgen en in de gaten te houden. Microdosing kun je gemakkelijk zelf thuis doen. Je hebt er verder niemand of niets voor nodig.
- Voorbereidingen die bij macrodosing worden geadviseerd, zoals een speciaal dieet of vasten, zijn bij microdosing niet nodig. Ook hoef je na een microdosingdag niet ‘bij te komen’, wat bij macrodosing wel gebruikelijk is.
- Microdosing is voor de meeste mensen geschikt. Niet iedereen is bereid tot macrodosing. Macrodosing is (ook) niet geschikt voor mensen met psychische klachten, schizofrenie of (ernstige) stoornissen.
Zie ook Is microdosing veilig.
Microdoseer je al en zou je ook weleens willen macrodoseren? Voer dan langzaam de dosis op. Verhoog de dosis in de eerste stap met 25-50%. Bevalt dit goed, merk je veel verschil? Doe er dan nog een schepje bovenop, bijvoorbeeld 25% (probeer dit ook zelf aan te voelen). Herhaal het verhogen zo vaak als je dat nodig vindt, maar ga niet over de grens van de hoeveelheid van een normale volledige dosis (afhankelijk van het middel uiteraard).
(tekst gaat hieronder verder)
Haal meer uit jezelf!
Ben je er klaar voor? Start dan nu met microdoseren.
Onze 1P-LSD Microdosing Kits bestaan uit een sprayflesje (10ml) met 200mcg of 400mcg 1P-LSD, een handleiding en een bewaarzakje waarin je het sprayflesje afgesloten kunt opbergen. Het flesje bevat 200 sprays met 1mcg (normaal) of 2mcg (sterk) 1P-LSD per spray.
Met één flesje kun je 2 tot 3 maanden microdoseren.
Microdosing in de praktijk
Voordat je begint met microdoseren
Als microdoseren nieuw voor je is, dan is het verstandig om de volgende drie stappen te doorlopen.
De eerste stap is ‘research’ doen. Luister of lees een aantal ervaringsverhalen en/of korte documentaires en interviews over microdosing. Als je wat meer over microdosing weet, dan wordt de kans op een succesvolle en positieve ervaring een stuk groter. Je weet dan beter wat je wel en niet kunt verwachten en leert ook hoe microdosing in de praktijk werkt.
Verder is het goed om doelen te stellen of een intentie neer te zetten voor je microdosingtraject. Door bewust doelen te stellen, wordt de kans groter dat je daarover inzichten krijgt aangereikt tijdens het microdosen. Veel gehoorde doelen en intenties zijn: ik ben nieuwsgierig, ik wil meer energie, ik wil meer focus op werk of studie, ik wil minder stress, ik wil me positiever voelen, van mijn depressieve gevoelens af of beter slapen.
De lastigste stap bij microdosing is het vinden van de juiste dosis, je ‘sweetspot‘. Dit is de hoeveelheid die voor jou het beste werkt.
De eerste paar keer dat je gaat microdoseren merk je er misschien helemaal niets van, of juist teveel. Hier kun je gedemotiveerd door raken, of het gevoel krijgen dat microdosing niets voor jou is. Als het niet naar verwachting gaat, geef dan niet te snel op! Verhoog (of verlaag) stapsgewijs de dosering totdat je de juiste dosis hebt gevonden.
Heb je de juiste dosis eenmaal gevonden, dan zul je snel merken waarom zoveel mensen enthousiast zijn over microdosing.
Welk schema volgen?
Bij microdosing neem je gedurende een aantal weken, op specifieke dagen een kleine hoeveelheid psychedelica. Op andere dagen neem je niets. Zo voorkom je dat er tolerantie ontstaat (het proces waarbij je lichaam went aan de stof, waardoor het minder effect heeft). Microdosing doe je dus om de paar dagen en niet iedere dag.
Om de effecten die microdosing op je heeft goed te kunnen observeren, is een vaste routine aan te raden. Experts en ervaren microdosers komen met ongeveer dezelfde richtlijn. En die gaat uit van een 3-daagse cyclus, die je 8 tot 10 weken lang volgt. Je neemt dan op dag 1 een microdosis, op dag 2 en 3 niet. Op dag 4 neem je weer een microdosis (en zo verder).
DAG 2: Overgangsdag (niet microdoseren)
DAG 3: Normale dag (niet microdoseren)
DAG 4: Microdosing dag
DAG 5: ….
Heb je eenmaal wat ervaring opgedaan met microdoseren, dan kun je ook intuitief je eigen schema of routine volgen. Als je steeds maar minimaal 1 rustdag neemt (bij paddo’s en truffels) en 2 rustdagen bij (1P)LSD (het lichaam heeft wat langer nodig om LSD af te breken).
Wil je sneller achter elkaar microdoseren (of: consumeren) ga dan naar LSD/magic mushroom tolerantie calculator om te berekenen hoeveel je nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken als bij je laatste inname.
Om het meeste uit je microdosingtraject te halen, is het aan te raden om een dagboekje bij te houden. Hierin noteer je op iedere microdosingdag de hoeveelheid die je hebt genomen en het tijdstip. Na je microdosingdag kun je eventuele inzichten en veranderingen die je waarneemt opschrijven als geheugensteuntje. Op deze manier krijg je na verloop van tijd een goed inzicht in je proces en leer je welke dosis het beste voor je werkt.
Microdoseren in het dagelijkse leven
Microdoseren is perfect te combineren met werk, studeren, sporten, sociale gebeurtenissen en al het andere wat je normaal in je dagelijkse leven doet. Maar, als je net begint met microdosing dan is het verstandig om dat de eerste paar keren te doen op dagen waarop je juist even wat meer rust, tijd en vooral geen verplichtingen hebt (vrije dag, weekend, vakantie).
Als je jezelf de tijd geeft om stap voor stap te wennen aan het microdoseren, dan leer je er vanzelf zo mee omgaan dat het naadloos aansluit bij je dagelijkse leven.
Meer informatie vind je in de gratis microdosing gids.
Veelgestelde vragen
Hoeveel neem je als je microdoseert?
Dosering bij (1P)LSD
Microdoseren met 1P-LSD doe je maximaal 1x per 4 dagen. Je lichaam heeft na inname ongeveer 72 uur nodig om de (1P)LSD af te breken. Neem je in die periode meer LSD, dan zal de werking daarvan minder effectief zijn.Een typische (1P)LSD ‘microdose’-dosis ligt tussen de 5 en de 20 microgram (een microgram is één-miljoenste gram). Afhankelijk van de hoeveelheid waarmee wordt ge-microdosed, kunnen de effecten worden versterkt of juist wat worden getemperd, totdat de perfecte dosis is gevonden (ook wel de ‘sweetspot’ genoemd). Gemiddeld nemen mensen 12 microgram.
Dosering bij Psilocybine
Als je microdoseert met truffels, dan neem je 0.7 tot 1.5 gram. Een normale dosis truffels (waar je wel een tripervaring van krijgt) is ongeveer 10 tot 20 keer zo veel. Microdoseer je met paddo's, dan is het aan te raden tussen de 0,1 en 0,4 gram in te nemen. Heb je al vaker paddo's gebruikt dan zou je iets dichterbij de 0,4 kunnen gaan zitten. Heb je nog niet eerder gemicrodoseerd, neem dan tussen de 0,1 en 0,2 gram.Let op:
Het effect van psychedelica kan per keer en per persoon anders zijn. De ervaring kan worden beïnvloed door wat je hebt gegeten, je humeur, de omgeving en je lichamelijke en mentale conditie.Lees ook
Microdosing gidsHoe vind ik mijn 'sweet spot'?
De ideale hoeveelheid om te microdoseren ligt net onder wat wel de 'threshold' genoemd wordt. Het is de drempel tussen wel en niet (duidelijk) merkbare effecten. Deze drempel is voor iedere persoon weer anders.
Het doel van microdoseren is om subtiele, sub-perceptuele effecten op te roepen. Als je geen effecten voelt, overweeg dan om je dosis licht te verhogen met 1 tot 2 microgram per microdosingdag, totdat je de ideale 'spot' hebt gevonden.
Merk je er teveel van en vind je dat niet fijn, verlaag dan je dosering.
Je hebt je 'sweet spot' gevonden als je in staat bent om alle dingen te doen die je normaal ook doet in je dagelijkse leven, zoals werken, sporten, sociale bezigheden. Maar je hoort ook een toename te voelen in omgang met andere mensen, meer verbondenheid met jezelf, de omgeving en de natuur, meer energie en/of je meer in het 'nu' voelen.
Lees ook:
Microdosing gids
Hoe werkt microdoseren?
How to find your microdosing "sweet spot" | James Fadiman
How to find your microdosing sweet spotWelke schema's (protocollen) kan ik gebruiken voor microdosing?
De twee meest bekende schema’s zijn het Fadiman microdose protocol en het Stamets microdose protocol.
Bij beide protocollen is het aan te raden om na maximaal 4 weken een rustperiode van minstens 2 weken in te bouwen. Op deze manier reset je de eventueel opgebouwde tolerantie en kun je de ervaringen die je hebt opgedaan/de lessen die zijn geleerd integreren in je dagelijkse leven.
Meer info:
Microdosing gids
Microdosing in de praktijk
Hoe werkt microdosing?
Everything You Need To Know About Choosing A Microdosing Protocol
A Guide On How to MicrodoseIk merk helemaal niets van het microdoseren. Hoe los ik dit op?
De ideale hoeveelheid om te microdoseren ligt net onder wat wel de 'threshold' genoemd wordt. Dit is de drempel tussen wel en niet (duidelijk) merkbare effecten. Als je helemaal niets merkt, dan neem je mogelijk (waarschijnlijk) te weinig.
Verhoog de dosis totdat je voelt dat je een prettige staat hebt bereikt waarbij je normaal kunt functioneren in je dagelijkse leven. Het doel van microdoseren is om subtiele, sub-perceptuele effecten op te roepen. Als je geen effecten voelt, overweeg dan om je dosis licht te verhogen met 1 tot 2 microgram per microdosingdag, totdat je de ideale 'spot' hebt gevonden.
Lees ook:
Microdosing gids
Hoe werkt microdosing?
How to find your microdosing "sweet spot" | James Fadiman
How to find your microdosing sweet spotHoe lang kan ik maximaal microdoseren?
Microdoseren doe je maximaal 8 tot 10 weken achter elkaar bij (1P)LSD, of 4 weken bij Psilocybine. Daarna neem je een rustpauze van minimaal 2 weken neemt.
De reden voor het pauzeren is om de opbouw van tolerantie tegen te gaan (minder gevoelig worden, het steeds meer nodig hebben). De receptoren in je hersenen krijgen tijdens de pauze de kans om zichzelf te 'resetten' en bovendien heb je tijdens de rustpauze uitgebreid de tijd om te reflecteren op het microdosen en indrukken te verwerken.
Waarom moet ik pauzes in mijn microdosing traject opnemen?
Microdoseren is vooral een kwestie van less is more. Microdoseren doe je maximaal 8 tot 10 weken (LSD) of 4 weken (psilocybine) achter elkaar , waarna je een rustpauze van minimaal 2 weken neemt.
Het gaat er tijdens de rustpauzes om dat je de inzichten die je tijdens je microdosing traject hebt ervaren integreert in je leven. Het is de bedoeling dat je na een periode van microdoseren actief terugkijkt naar wat je hebt ervaren en geleerd. Neem de tijd om de lessen te integreren.
Een andere reden om rustpauzes te nemen is om de opbouw van tolerantie (minder gevoelig worden, het steeds meer nodig hebben). De receptoren in je hersenen krijgen zo de kans om zichzelf te 'resetten' en bovendien heb je tijdens de rustpauze uitgebreid de tijd om te reflecteren op het microdosen en indrukken te verwerken.
Hoe lang is 1P-LSD houdbaar en hoe bewaar ik 1P-LSD het beste?
Houdbaarheid 1P-LSD zegels
Bewaar 1P-LSD zegels op een koele en droge plaats. De stabiliteit van 1P-LSD tot 2 jaar duren, daarna neemt de werking af.Houdbaarheid microdose
Vanaf het moment dat je de zegels in een microdoseflesje doet is het nog ongeveer 6 maanden houdbaar. Bewaar het flesje op een koele, liefst donkere plek.Mag ik autorijden tijdens het microdoseren?
Net als LSD bevatten magic mushrooms en truffels psychoactieve verbindingen, die de perceptie, stemming en cognitieve processen kunnen beïnvloeden, zelfs bij een kleine dosis. Hoewel de effecten bij microdosing heel subtiel zijn, kunnen ze soms leiden tot (tijdelijk, bij vlagen) verminderde alertheid, verstrooidheid en verminderde reactietijden – allemaal kritieke factoren tijdens activiteiten zoals autorijden of het besturen van een heftruck.
We raden autorijden op microdosingdagen af wanneer je microdoseert met psychedelica, en dat geldt nog iets meer in het bijzonder voor mensen die weinig of geen ervaring hebben met de effecten van microdosing.
Zie ook:
Autorijden en microdosingMag ik THC/CBD gebruiken of wiet roken als ik microdoseer?
Sommige mensen die microdoseren gebruiken THC of CBD (bijv. wietolie) of roken graag wiet. Voor de één is het een hele prettige combinatie, voor de ander juist niet. Hieronder vind je de potentiële voordelen en risico’s van de combinatie THC/CBD (wiet roken, blowen, wietolie) en microdoseren met LSD en psilocybine.
Voordelen van het combineren met wiet:
- (nog) meer creativiteit: Sommige mensen vinden dat het roken van wiet voor of na het microdoserenhun creativiteit verhoogt Dit komt doordat beide stoffen je perceptie van de werkelijkheid kunnen veranderen en je kunnen helpen buiten de gebaande paden te denken.
- Versterkte effecten: Wiet kan de effecten van microdoseren versterken, waardoor de ervaring intenser en mogelijk transformerender kan zijn. Dit is vooral gunstig voor mensen die op zoek zijn naar een diepere spirituele ervaring of een groter gevoel van verbondenheid.
- (nog) minder angst: Wiet kan een kalmerend effect hebben en helpen om eventuele angst of nervositeit tegen te gaan. Dit is vooral gunstig voor ervaren THC gebruikers die nieuw zijn in het microdoseren en/of die zich tijdens een psychedelische ervaringen angstig of ongemakkelijk voelen.
- Pijnverlichting: Wiet staat bekend als potentiële pijnbestrijder en kan helpen om eventuele fysieke pijn of ongemak te verlichten.
- (nog) betere stemming: Zowel wiet als psychedelica hebben aangetoond dat ze de stemming (humeur) kunnen verbeteren. Het combineren van de twee kan leiden tot een nog groter gevoel van welzijn en positiviteit.
Risico’s van het combineren van microdosing met wiet:
- Overweldigende effecten: Het combineren van wiet en psychedelica kan leiden tot een overweldigende ervaring, vooral voor mensen die nog niet eerder een psychedelische ervaring hadden.
- Angst en paranoia: Hoewel wiet kan helpen bij angst, kan het deze gevoelens in sommige gevallen ook verergeren. Het combineren met microdosing kan de kans op het ervaren van angst of paranoia vergroten, vooral als je al gevoelig bent voor deze gevoelens.
- Onvoorspelbare effecten: Ieders lichaam is anders, dus het is moeilijk te voorspellen hoe de combinatie van microdosing en wiet een individu kan beïnvloeden. Sommige mensen hebben een positieve ervaring, terwijl anderen negatieve bijwerkingen ervaren.
- Gehinderde oordeelsvorming: Wiet kan je oordeelsvermogen belemmeren en het moeilijker maken om beslissingen te nemen of informatie te verwerken. Dit kan gevaarlijk zijn als je zware machines bedient of rijdt onder invloed van beide stoffen.
- Negatieve interacties: Als je medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen hebt, kan het combineren van wiet en psychedelica leiden tot negatieve interacties of bijwerkingen.
Mag ik alcohol drinken tijdens het microdoseren?
Microdoseren en alcohol drinken kan zeker, maar het is geen ideale combinatie. Alcohol kan de werking van psychedelica namelijk afremmen. Te veel alcohol en microdosing kan je oordeel en perceptie zodanig veranderen dat je de voordelen van het microdoseren niet goed meer kunt ervaren en waarneemt.
We raden je aan om tijdens je microdosing-dagen nuchter te blijven van alcohol. Je ervaart de voordelen van microdoseren dan het best.
Lees ook:
Microdosing gidsMag ik verschillende psychedelica/middelen combineren tijdens mijn microdosing traject?
Alle psychedelica zijn familie van elkaar en hebben zgn. kruis-tolerantie. Wanneer je wilt gaan combineren, leer de stoffen die je op het oog hebt dan eerst afzonderlijk van elkaar kennen.
Combineren is (vaak) niet ideaal, maar mogelijk is het wel. Als je besluit meerdere stoffen in één microdoseringstraject te gebruiken, kun je het beste eerst de ene een paar keer gebruiken en daarna de andere een paar keer, in plaats van ze samen in één keer te nemen.
Ik word misselijk van het microdoseren, wat kan ik daar aan doen?
Misselijkheid komt soms voor bij mensen die microdoseren met truffels en in mindere mate bij paddo's. Om misselijkheid te voorkomen van de truffels helpt het om verse gember thee erbij te nemen. Ook direct doorslikken helpt voor sommigen.
Microdoseren met LSD veroorzaakt zelden of nooit misselijkheid.
Ik word moe als ik microdoseer. Is dat normaal?
Vermoeidheid bij microdosing komt vooral voor bij truffels en in mindere mate bij paddo's (deze bijwerking wordt met enige regelmaat door mensen gerapporteerd).
Ook bij het microdoseren van (1P)LSD kun je (vlagen van-) vermoeidheid voelen, maar dit effect is bij (1P)LSD zeldzaam. Heb je er toch last van, dan kan het heel goed zo zijn dat je ook daadwerkelijk (over)vermoeid bent, maar dat je dat in je normale dagelijkse leven minder/niet waarneemt, of (onbewust) niet toelaat.
Ik word soms bang, krijg stress of ben overgevoelig als ik microdoseer. Wat kan ik daaraan doen?
Bij deze klachten is het vaak zo dat de gebruiker teveel van het middel inneemt.
Het beste is (als eerste stap) om wat minder van het middel in te nemen. Kijk of je de volgende keer nog steeds (net zoveel) angst, stress of overgevoelig ervaart. Is dit het geval, dan is het middel waarmee je microdoseert misschien (nog) wat te heftig; schakel over naar een ander middel.
Er kan ook sprake zijn van combinatiegebruik waar je je misschien niet van bewust bent. Ga naar wisselwerking met andere middelen voor meer informatie.
Ervaar je incidenteel (dus niet op iedere microdosingdag, maar soms wel) angst, stress en/of overgevoeligheid, ga dan na of er op die dag sprake was van onrust in je omgeving, onrust in je hoofd (voorafgaand aan het microdoseren), ben je fit of moe/depressief/uitgeput, enzovoorts.
Kom je er niet uit, neem dan contact op met een professional (een coach, begeleider, professional). En/of sluit je aan bij social media groepen, fora of andere plekken waar mensen ervaringen met microdosing uitwisselen. Wees niet bang om te vragen.
Het kan even duren voordat je hebt uigevonden hoeveel of wat voor jou het beste werkt.
Geef het microdoseren niet te snel op.
Ik wil een hoge dosis nemen. Hoelang daarna kan ik doorgaan met microdosing?
Voordat je met een hoge dosis begint is een weekje pauze wel voldoende. Een hoge dosis ligt bij LSD tussen de 50-250mcg en bij paddo's is dat, afhankelijk van de soort, 3-7 gram. Als je een hoge dosis hebt gehad is het aan te raden om 1 tot 2 weken te wachten alvorens verder te gaan met microdoseren.
Vaak ervaren mensen een afterglow (*) in de dagen na het consumeren van een hoge dosis. Deze kan 2 tot 4 weken aanhouden, zolang je deze nog ervaart, hoef je niet te microdoseren.
(*) Afterglow is een beschrijving voor de positieve fysieke en mentale effecten die nog even zachtjes doorwerken nadat de belangrijkste effecten zijn verdwenen, of nadat de piekervaring is verdwenen. Deze toestand wordt vaak gekenmerkt door gevoelens van onthechting en toegenomen (psychologische) helderheid
Wat gebeurt er als ik per ongeluk een (veel) te hoge 'microdose' neem?
Wanneer je een te hoge dosis neemt (bijvoorbeeld wanneer je bent vergeten dat je je microdose al hebt genomen en het nog een keer neemt) dan kan het gebeuren dat de effecten van het middel waarmee je microdoseert fysiek en/of mentaal merkbaar worden.
Effecten die je dan kunt gaan voelen zijn onder meer warme/koude golven door je lichaam, lichte hallucinatie, tijdelijke verwardheid (bijvoorbeeld, eenvoudige handelingen worden ineens heel complex) en misselijkheid/vermoeidheid (bij psilocybine).
- Lacherig worden, mentaal/fysiek opgewonden, verward en/of paranoïde, angstig, overweldigd
- Misselijkheid (bij psilocybine), vervorming van beeld en geluid - hallucinaties en ‘trippen’
- Euforisch, met ontzag voor de mensen en dingen om je heen
- Plotseling emotioneel wordenIedereen reageert anders op psychedelica. Je ervaring wordt beïnvloed door de hoeveelheid die je consumeert, de omgeving (rustig, onrustig, vredig, enz.) en de mensen die bij je zijn. Hoe comfortabeler je je voelt, hoe beter het zal vallen. Als je in een slecht humeur bent, je zorgen maakt of depressief bent, kunnen psychedelica die gevoelens misschien versterken - vooral bij het nemen van een (onverwacht) grotere dosis.
Om je trip af te remmen kun je het volgende doen
- als je het warm genoeg hebt zoek dan de frisse lucht op
- als je het koud hebt, zoek dan een warme plek op
- vermijd drukke plekken of ga dan naar een plek waar je je het prettigst voelt
- een douche kan soms helpen
- drink kruidenthee
- hoge dosis vitamine C (2000-5000mg), en/of grapefruitJe kunt je trip ook stoppen met een 'downer' zoals Xanax, maar we raden dit sterk af.
Hoe stop ik een 'trip' of hoe kan ik het effect afremmen?
Om een psychedelische trip af te remmen kun je de volgende dingen doen:
- probeer het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken
- zorg voor rust in je omgeving (minder licht, geluid, onrustige muziek)
- als je het warm hebt zoek dan de frisse lucht op
- als je het koud hebt, zoek dan een warme plek op
- vermijd drukke plekken of verplaats je naar een rustige plek waar je je prettig voelt
- een douche kan soms helpen
- drink kruidenthee
- koffie kan soms helpen
- hoge dosis vitamine C (2000-5000mg), en/of grapefruitJe kunt je trip ook stoppen met een 'downer' zoals Xanax, maar we raden dit sterk af.